Двукратният олимпийски шампион по борба Боян Радев дари на Националния исторически музей отличието от МОК, което получи наскоро – „Пиер дьо Кубертен”.

Това се случи на тържествена церемония, на която присъстваха министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, председателят на БОК Стефка Костадинова и министърът без портфейл Божидар Димитров.

Той бе на церемонията вместо министър-председателя Бойко Борисов, който е бил възпрепятстван и не можа да уважи събитието.

Боян Радев дари на НИМ и други ценни предмети от колекцията си, сред които са: грамотата за златния му медал по борба от Олимпиадата в Токио през 1964 година и три цялостно запазени антични съда.

„Благодаря на всички, че ме уважихте. Подарявам на Националния исторически музей нещо много важно и скъпо за моето сърце. България трябва да се гордее с този орден, трябва да се гордее с това, че се е родил един такъв Боян Радев. Дарявам своя „Пиер дьо Кубертен” на целия български народ”, заяви Радев на тържествената церемония.