"Свободен човек съм, никога няма да се върна в Бразилия". Това каза Гълъбин Боевски на журналистите, които го чакат от сутринта пред дома му.

На въпрос на Нова ТВ какво е носел в куфарите, той не отговори. Спортистът обясни, че е имало документ за експулс от март. Боевски заяви, че е изненадан от големия интерес към него.

Пристигането на Гълъбин Боевски в България не се дължи на каквито и да е съвместни действия на българската прокуратура с бразилската. Това потвърди главният прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на ВСС.

Той отново посочи, че в разговор с министъра на правосъдието е разбрал, че пристигането на Боевски не се дължи и на действия, в които е ангажирано министерството на правосъдието. Според главния прокурор става дума за едностранен акт на бразилските власти, който явно е съобразен с тяхното законодателство.

Мога само да предполагам, че връщането на Боевски се отнася до правна фигура в бразилското законодателство, според която експулсно осъдено лице, при която има влязла в сила осъдителна присъда и изтърпява наказание, по преценка на бразилските власти се изпраща в страна, на която е гражданин. Според главния прокурор все някой в държавата е знаел за Боевски, защото доколкото той разбира, олимпийският шампион е дошъл с редовни документи, които са издадени от дипломатическото българско представителство в Бразилия. При това положение очевидно външно министерство е разполагало със съответната надеждна информация, отбеляза Цацаров.

Експулс на осъден е характерно за бразилското право, тя не е позната на нашето право. "Категорично не представлява условно предсрочно освобождаване. Очевидно не е и трансфер на осъдено лице, защото трансферът става с наше участие, т.е. Гълъбин Боевски не е върнат в България, за да изтърпява наказание тук", каза Цацров.

Той отново призна, че е имало изненада и в прокуратурата. "Това е едностранно решение на бразилските власти по тяхното право", обясни главният прокурор. Сотир Цацаров разбрал от изявления на говорителя на министерство на външните работи, че документи са поискани преди три дни, което според него означава, че преди три дни дипломатическите ни представители в Бразилия са знаели.

БГНЕС припомня, че в края на октомври 2011 олимпийският шампион по вдигане на щанги Гълъбин Боевски беше задържан с 9 килограма кокаин на летището в бразилския град Сао Пауло. Наркотикът беше укрит в специално приготвени тайници в три куфара. Гълъбин Боевски беше осъден на 9 години и 4 месеца затвор. През 2012 година второинстанционният апелативен съд в Бразилия отказа да намали присъдата на спортиста. /БГНЕС