Между140-180 мъже и 80-100 жени се очаква да вземат участие в предстоящото европейско първенство по вдигане на тежести във Варна от 8-и до 14 април другата година. Това стана ясно днес на официална пресконференция в ДКС, на която присъстваха ген. секретар на МФВТ г-н Хасан Акуш (Турция), Президентът на БФВТ – г-н Неделчо Колев, ген. секретар на БФВТ г-н Борислав Гидиков, представител на Евроспорт Дейвид Голдстрьом, президентът на СК Титан Радостин Димитров, който е и част от организационния комитет, както и шефът на ДКС Симеон Варчев. Президентът на родната ни федерация Неделчо Колев разкри, че се планира България да участва с пълни отбори и при мъжете и при жените. Поне за мъжете това ще е факт. При жените не е толкова сигурно, тъй като няма достатъчно състезателки на ниво. Очаква се това състезания да бъде гледано от повече от 100 милиона зрители.

Представяме Ви накратко това, което споделиха присъстващите на пресконференцията:

Хасан Акуш: „Благодаря на министъра на спорта в България и президента на българската федерация, за това, че се съгласиха да приемат домакинството през следващата година. Вчера за целта имахме среща с министъра на спорта в София.

Европейското първенство мъже е жени е най-голямото състезание през годината. Тук сме да проверим спортното съоръжение. Много сме доволни от факта, че вчера министърът на няколко пъти спомена, че ще подпомогне федерацията за провеждането на първенството.

Тук сме, за да проверим залата за състезание, хотелите, летището . Благодарение на директора на спортната зала. Първите ни впечатления от залата са много добри. Предлага ни също и съблекални, сауни, тренировъчни зали, също ни задоволява. Това не ни учудва, традиционен спорт за България. Много български треньори работят по целия свят, а състезатели се състезават и за други страни. Убеден съм в перфектната бъдеща организация.

Дейвид Голдсстрьом: „Щастливи сме да сме във Варна. За мен е за първи път и доста вълнуващо. Това, което хората от Варна ще видят е не само състезание, но и спектакъл. Ще се види навсякъде в Европа. Евроспорт ще предава 26 часа директно. Това е една възможност да се представи не само спортът, но и градът Варна като туристическа дестинация. Първенството ще се предава и в Азия и Пасифика, не само в Европа. Като се вземе предвид цялото телевизионно семейство, състезанието ще бъде предавано в над 100 страни”.

Неделчо Колев: "Решението да кандидатстваме за домакинство на европейското първенство го взехме импулсивно. След като разбрахме за отказа на Валенсия веднага В Рим представихме кандидатурата ни. Бяхме убедени, че трябва да е във Варна. В тази зала са правени много първенство на високо ниво. С помощта на министър Нейков смятам, че първенството ще бъде проведено на високо ниво. Мога да обещая на тези, които ще дойдат едно приятно прекарване и достойно представяне на нашия спорт. Сега от една година лека полека се издигаме нагоре. Искрено се надявам всичко да мине нормално. Това, че федерацията е в София не ни задължава непременно да ангажираме Арена Армеец в столицата”.

Симеон Варчев: "Благодарим за това, че първенството ще е тук. Имаме доста опит и се надяваме отново да се представим като домакини и организатори на ниво”.

Радостин Димитров: „За нас е чест и отговорност, че ще поемем едно европейско първенство за жени и мъже. Варна в годините има огромни традиции в този спорт. Това също оказва влияние за домакинството. Базата е великолепна. Надявам се да направим едно великолепно европейско първенство по вдигане на тежести от 8-и до 14 април. От сега нататък с всеки ден ще подобряваме организацията”.