Близо 200 състезатели от пет страни - България, Сърбия, Македония, Турция, Черна гора, ще вземат участие в 31-ия международен турнир по лека атлетика "Нови звезди" за купата на ректора. Състезанието, с което се слага началото на летния лекоатлетически сезон в страната, е на 27-и май (сряда) с начало 15.30 часа на стадиона на НСА.

В програмата са включени 18 дисциплини - 12 за мъже и 6 за жени. В десет от тях ще бъдат раздадени премии за първите трима или общо 4000 лева, информира БТА. Паричните награди са осигурени от мениджърската агенция на Георги Павлов - син на известния български спринтьор от 70-те години Павел Павлов.

Най-добрият лекоатлет на турнира (по таблицата на Спириев) ще получи купата на ректора на НСА. Отделно награди ще получат най-добрите млад лекоатлет и лекоатлетка.

На най-добре представилия се български лекоатлет в хвърлянето на копие за мъже пък ще бъде връчен традиционния приз "Милчо Миленски".

В състезанието ще вземат участие някои от елитните ни състезатели като Момчил Караилиев и Живко Петков (троен скок), Георги Иванов (гюле), Кольо Нешев (копие), Десислав Гунев (4 по 100), Росен Карамфилов (диск), Бен Гетеманс (гюле и диск), Красимир Брайков (400 метра), Гита Додова (троен скок) и Венера Гетова (диск).

Рекордьорът на турнира на 100 метра (10,23) Анри Григоров ще даде купа на победителя в тази дисциплина. Ще има и парична премия, ако бъде подобрен този рекорд.