Близнаците Адам и Саймън Йейтс завършиха на първите две места в откриващия етап от 110-ото издание на Обиколката на Франция, която стартира в събота.

Първият етап, който бе с дължина от 182 километра, започна и завърши в испанския град Билбао, а колоездачите се радваха на изключителен интерес и страхотна подкрепа от страна на местните жители, което може би бе и една от причините за историческото постижение на близнаците. 

Британците станаха първите братя, които завършват на първите две места в етап от "Тур дьо Франс" от 1919 година насам, като победител стана Адам. Състезателят на отбора на Обединените арабски емирства атакува брат си Саймън, който кара за тима на Джайко, около 300 метра преди финала. Така Адам Йейтс финишира с време от 4 часа, 22 минути и 19 секунди и в неделя ще кара с "жълтата фланелка" на лидер в генералното класиране.

Саймън Йейтс остана втори на четири секунди, а групата с най-големите претенденти пристигна на 12 секунди от победителя.

Първи в нея финала пресече шампионът за 2020 и 2021 година Тадей Погачар от ОАЕ. Словенецът, който заедно с миналогодишния шампион Йонас Вингегор (Дания/Йъмбо-Висма), е определян като основен фаворит за победата, направи много добър финален спринт и прибра бонификацията от четири секунди. Вингегор остана девети и макар да бе в групата на Погачар, не бе в състояние да се бори за допълнителните секунди бонус.

В неделя предстои вторият етап от Обиколката на Франция, който също ще бъде изцяло в Страната на баските. Етапът ще стартира от Витория-Гастеис и ще завърши в Сан Себастиан, като е с дължина от 208,9 километра.