Много малко семейства могат да се похвалят с постижения и абсолютна доминация през 2018 година като двете близначки Дина и Арина Аверини в художествената гимнастика. Дина спечели пет световни титли по време на шампионата в София, включително и най-престижния – в индивидуалния многобой.

Нейната сестра Арина Аверина взе другата голяма титла – от Европейското първенство през юни. Двете сестри са неизменни лидери в този красив спорт след Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година.

Подобно на много големи спортисти Дина се опитва да обяснява този уникален пробив много простичко.

„Мисля, че всичко се случва по този начин, защото обичаме художествената гимнастика. Ние работим усилено и напълно се доверяваме на нашите треньори (Ирина Винер – Усманова и Вера Шаталина), поставяме си цели и просто ги следваме“, разказва Дина Аверина.

Дина Аверина

източник: LAP.bg

Двете сестри са родени на 13 август 1998 година. Още едва 4-годишни влизат за първи път в залата по гимнастика. Звездите им изгряват през 2014 година, когато успяват да спечелят първо и второ място на руския шампионат. Двете близначки имат още една сестра – Полина Аверина, която днес е треньор по художествена гимнастика.

„Всеки сезон е като празен лист хартия. Излизаш от килима, забравяш за всички титли и започваш да работиш отново, за да можем да продължиш напред – към новите цели“, допълва Дина.

И двете момичета минаха през тежки контузии, преди да стигнат до големите отличия.

Първо, Дина трябваше да пропусне Европейското първенство в Гуадалахара, Испания, преди гимнастичката, която трябваше да я замени, също да получи травма.

„Десет дни преди това Александра Солдатова, която трябваше да ме замени, също се контузи. Затова Ирина Винер ме попита дали мога да участвам и аз казах „Да“. Бях много щастлива само да участвам. И тогава бях много щастлива, че Ариша (Арина) спечели“, спомня си Дина.

Ситуацията се обърна на следващото голямо състезание. Арина получи контузия две седмици преди шампионата в София. Въпреки това, тя все пак беше в състояние да спечели златото в отборната надпревара, както и бронз на обръч и бухалки. Не успя да вземе участие във финала в индивидуалния многобой, за сметка на своята сестра и Александра Солдатова. По регламент само две гимнастички от една страна могат да вземат участие в този етап.

Дина Аверина

източник: LAP.bg

„Разбира се, че беше много разстроена. Опитах се да я успокоя, казах й, че всичко може да ни се случи, но трябва да се поучим от грешките си. След това се почувства по-добре.“

„Всеки има различно разбиране за думата „празнуване“. Ние не празнуваме, а просто анализираме представянето си и се опитваме да подобрим нещо от състезание до състезание“, коментира още Дина Аверина.

Спомняйки си за изминалия сезон, гимнастичката разкри и кои състезателки са им направили най-голямо впечатление: „Много ми харесаха България, Италия и момичетата от Израел и Беларус. Те израстнаха, започнаха да правят по-трудни елементи и дори спечелиха. Също така харесваме ансамблите на България и Италия, с техните сложни съчетания, в които дори нямате време да проследите движенията на гимнастичките“, коментира Дина Аверина.

Големите успехи обаче не ги оставят на мира. Близначките подготвят нови програми за сезон 2019, обещавайки, че ще покажат най-доброто, на което са способни.

И тази година двете може би ще посетят София по време на Световната купа, която ще се проведе в София от 12 до 14 април.

Дина Аверина

източник: Gulliver/GettyImages