Президентът на Световната футболна централа Сеп Блатер потвърди, че световните финали през 2010-та година ще се проведат в ЮАР и също така, по времето, в което се провежда Олимпиадата в Пекин, пожела промени в структурата на Международния олимпийски комитет.

„Нямаме съмнения, че Световното първенство ще се проведе в ЮАР. Имаме и два резервни варианта със страни извън Европа, но те ще влязат в действие единствено, ако в ЮАР се получи национална катастрофа”, заяви Блатер.

Швейцарецът е на посещение в Пекин, където се провежда олимпийският футболен турнир, който предизвика редица спорове преди и по време на първите си мачове.

„Олимпийският футболен турнир никога не е бил второ световно първенство, никога няма и да бъде. От МОК искат всичко, дори и представителните мъжки национални отбори, но това няма как да им дадем”, заяви Блатер.

Президентът на ФИФА пожела и промени в структурата на МОК, които предвиждат представители от всяка една Международна спортна федерация в света.

„МОК е силна организация, но спортните федерации водят атлетите на Олимпийски игри. Организацията има 115 члена, но само 15 от тях са представители на Международните федерации. Мисля, че трябва да гласуваме място в МОК на президентите на всички тях. Те са 27 или 28 на Летните олимпийски игри, както и 8 или 9 на Зимните”, пожела Блатер.