Два национални отбора на България ще изпрати Българският колоездачен съюз на предстоящото Европейско първенство на шосе за юноши стара възраст и за състезатели до 23 години. Това съобщи генералният секретар на родната велоцентрала Цвятко Чолаков.
Еврошампионатът на шосе е от 14 до 17 юли в италианския град Офида и ще събере всички най-добри млади бегачи от Стария континент.

При мъжете до 23-годишна възраст България ще бъде представена от аса на пловдивския колоездачен клуб „Цар Симеон 1898” Борислав Иванов, състезаващият се в Италия - Йовчо Йовчев, бившият възпитаник на „Цар Симеон 1898” Валентин Стоенчев, който сега кара за КК „Несебър” и настоящият му съотборник в „морския” клуб Радослав Йорданов.

Старши треньор на представителния мъжки тим на Европейското ще бъде националният селекционер Тодор Колев.

В първия състезателен ден - в дисциплината индивидуално бягане по часовник на 25 километра ще карат само Иванов и Йовчев. Двамата плюс Стоенчев и Йорданов ще се пуснат и в другата дисциплина от надпреварата – общия старт на 167 километра.

При юношите старша възраст избранниците, които ще облекат националното трико са младите състезатели на КК „Бургас” Николай Иванов и Стоян Андонов, Валентин Робов от „Хемус Вивело”/Троян/ и Александър Тенев от „Лястовица”/Кз/. Треньор на юношите ще бъде Живко Димитров.

Както при мъжете, така юношите също ще се състезават на европейското в две дисциплини – индивидуално бягане по часовник и общ старт.

Ръководството на БКС напомня, че всички национални състезатели трябва да се явят на сбор в понеделник- 11 юли, в 9 часа сутринта, пред офисите на велоцентралата на столичния колодрум „Сердика”.