Най-добрите колоездачи на 2009 година ще бъдат наградени от ръководството на Българския колоездачен съюз на официална церемония този петък - 18 декември 2009 година.

Тържеството се ще се проведе от 12:30 часа в пресклуб „България” на националния стадион „Васил Левски” и на него ще присъства цялото ръководство на БКС, треньорите от клубовете, елитни състезатели и спортни журналисти. Това съобщи генералният секретар на родната велоцентрала Цвятко Чолаков.

Той допълни, че в БКС са прецезирали и отсели всички номинации за отделните възрастови групи и в момента номинираните са сведени до петима състезатели – по един от всяка възрастова група или клас. Това са Галин Киров от КК Печенеги Пазарджик при момчетата, Ангел Сотиров от КК Бургас при юношите младшата възраст и Йовчо Йовчев от КК Хемус Троян при юношите старша възраст.

Колоездачът на КК Ираклион Несебър Мартин Грашев е номиниран за най-добър бегач при състезателите до 23-годишна възраст, а четирикратният победител в Международната колоездачна обиколка на България - Ивайло Габровски, също от Ираклион Несебър, пък е безспорният лидер в клас мъже „Елит”.