Последните няколко денонощия сънят на капитана и мениджър на националния отбор по сумо Петър Стоянов е нарушен. Вожда се оплака на Гонг, че не може да се наспи спокойно тъй като различни бизнесмени му звънят и забравяйки за часовата разлика между България и Япония от 6 часа го будят. Причината – бизнесмените искат да станат част от предстоящото Държавно първенство България Оупън и Балканска купа по сумо в София на 22 май.

Научили за състезанието и класата на участниците различни фирми проявяват интерес да се включат по различни начини в родното сумо. Те изтъкват различни причини – разширяване на бизнес контактите, рейтинг, възможности за разширяване на дейността и срещи с чуждестранни партньори по време на схватките през май на дохиото в НСА „Васил Левски”.

Вожда им отговаря, че разговори и преговори с бъдещите партньори и спонсори ще започнат да се водят, след като се върне в България. Всеки, имащ желание от България да се включи в организацията на Държавно първенство и Балканска купа, ще бъде изслушан. Вече има и някои направени договорки с фирми от чужбина.

Държавно първенство и Балканска купа на 22 май в НСА ще бъде по-силно от Европейското първенство през август в Швейцария. В България ще дойдат най-големите имена на сумото. Освен гиганти от балканските страни, ще се борят японци, монголци, египтяни, руснаци, поляци, холандци и други гиганти.

Двете големи чуждестранни звезди ще бъдат Уламбайар Биамбайар - Биамба и Наранбат Ганкхуяг от Монголия. Двамата са едни от най-титулуваните сумисти: Биамба е двукратният световен шампион при най-тежките за 2006 и 2007 година, а Наранбат е първенец на планетата в абсолютна категория за 2008 година и два пъти №1 в света в тежка за 2006 и 2007 година. Двамата монголци са най-сериозните противници на българските национали по международните турнири.

Новосъздадената сумо федерация на Сърбия също ще изпрати своя отбор.

Балканската купа ще се връчи на победителя в абсолютна категория, като е предвиден голям награден фонд.

Държавното първенство ще се проведе във всички останали категории.

По време на силния турнир в Милано преди две седмици, където българските национали Петър Стоянов, Христо Христов и Даниел Иванов взеха пет медала, се разчу за участниците в схватките в София и всички треньори се изредиха да питат Вожда дали наистина всички тези нации и Биамба ще се борят там. При получаването на положителен отговор първо представителите на Египет, а след това на Полша, Холандия и други започнаха да молят да бъде със сигурност потвърдено и тяхното участие. Балканската купа и Държавното първенство са част от международния календар на силните турнири. През 2008 година специален гост на шампионата бе 360-килограмовият американски гигант Емануел Ярброу.