Aлберто Саласар – бившият треньор на Мо Фара, който го изведе до четири олимпийски титли, получи четиригодишно наказание заради допинг.

Американската антидопингова агенция (ЮСАДА) заяви, че наказанието на Саласар е заради „организирането и подпомагането на забранено допингирано поведение“ като наставник на Найк Орегон Проджект (НОП) – кампус, създаден главно за развиването на издръжливост у американски атлети. След завършването на четиригодишното си разследване, ЮСАДА заключи, че Саласар е пренасял забранени вещества и тестостерон до редица атлети, както и че е подправял или се е опитвал да подправи процеса на допинг контрол на спортисти от НОП.

Фара тренира под ръководството на Саласар от 2011 до 2017 – период, в който той спечели четири олимпийски и шест световни титли. През 2017 Фара реши да се завърне в Англия, но заяви, че разследването за допинг не е било причина двамата да прекратят професионалните си взаимоотношения.

„Приемам с утеха, че ЮСАДА приключи след четири години разследването на Алберто Саласар“, каза Фара в свое изявление.

„Напуснах Найк Орегон Проджект през 2017, но както винаги съм казвал „Нямам никакъв толеранс за хора, които нарушават правилата или преминават границата“.

Джефри Браун, който работеше като платен консултант по ендокринология за НОП и като физиотерапевт за редица атлети в тренировъчната програма, също получи четиригодишна забрана. Саласар, който беше треньор и на двукратния олимпийскии медалист Гален Руп и шампиона на 1 500 м от Игрите в Рио – Матю Чентровиц, сподели, че е шокиран от резултатите и ще обжалва. Няколко членове на НОП участват в провеждащото се в момента световно първенство в Доха, Катар. Нито един от тези, които са работили със Саласар, не бяха споменати в доклада, излязъл в понеделник.

„Атлетите в тези случаи намериха куража да проговорят и, в крайна сметка, да кажат истината“, каза изпълнителният директор на ЮСАДА Травис Тигарт в свое изявление. „Докато са работили във връзка с Найк Орегон Проджект, Г-н Саласар и Д-р Браун демонстрирали, че победата е по-важна от здравето на атлетите, които били част от проекта“.

61-годишният Саласар бе известен с участията си в дългите дисциплини, като завоюва три последователни титли в маратоните на Ню Йорк между 1980-1982. Найк финансира НОП, най-елитният тренировъчен център за дълги дисциплини в Портланд, Орегон, под 26-годишна спонсорска сделка на стойност 460 млн. долара с US Track and Field. Междувременно стана ясно, че акредитацията на Саласар за Световното в Доха е била отнета от US Track and Field federation (USATF). /БГНЕС