Бившият състезател по американски футбол Роб Конрад се състезаваше за „делфините“ от Маями, но едва ли си е представял, че ще му се наложи самият той да плува в продължение на 16 часа, за да спаси живота си.

Конрад прекара дълги години в Националната футболна лига, а след края на кариерата си прекарва голяма част от своето време на лодката си, плавайки по бреговете на Флорида.

Миналата сряда обаче плаването на Конрад се превърна в истински кошмар. Докато 38-годишният състезател опитвал да улови голяма риба, огромна вълна го изхвърля зад борда. Големият проблем обаче се случва след това – още преди футболистът да успее да се върне на борда, неговата лодка вече се е била отправила на път за Бахамите.

Причината е, че Конрад предварително нагласил автопилота на своята риболовна лодка да се движи с 8 км/ч.

Така той останал абсолютно сам в океана на 15 километра от брега. „Не можех да се обадя за помощ и нямах спасителна жилетка“, сподели Конрад на пресконференцията след драматичния случай. „Веднага ми стана ясно, че съм в много тежко положение.“

Героят призна, че мисълта за съпругата и дъщерите му му е вдъхвала сили да се бори за живота си. Конрад опитал да не изпада в паника и да се концентрира върху тежката си задача. За да пести енергия, футболистът сменял стиловете плуване между бруст и гръб, а когато настъпила тъмнина се ориентирал по звездите.

На два пъти спасението изглеждало близо. В първия път рибарска лодка минала само на 50 метра покрай него, а при втория хеликоптер минал точно над него. „Когато хеликоптерът изчезна, разбрах, че трябва да се справя напълно сам.“

Рояци от медузи придружавали Конрад през цялото време, но въпреки тях той продължавал да плува без да спре. В един момент дори той бил близо и до акула, но успял да продължи без инцидент.

Така на сутринта около 4.30 часа, след невероятните 16 часа във водата, Конрад стигнал до плажовете на Палм Бийч, около 70 мили северно от Маями.

С ужасни болки по цялото тяло, превивайки се от студ, с последни сили той стигнал до къща на плажа, откъдето пенсиониран полицай му отворил и извикал линейка.

От подвига на Конрад се възхити и плувкинята на дълги разстояние Даяна Няд. „Сигурна съм, че той е използвал опита си като професионален атлет – неговата упоритост и решителност, и знанието, че може да понася големи болки са го спасили.“