Световноизвестният цирков артист Енчо Керязов ще поличи награда „Икар" тази година, похвали се самият той в следобедния блок на Дарик. Бившият акробат с голяма радост допълни, че ще дойде лично да я вземе и изрази съжаление, че няма да може да изпълни своя номер тогава, както е планирал преди това, но той ще бъде показан видео материал.

Артистът разкри и че е категоричен в намерението си да счупи световния рекорд по стойка на ръце на голяма височина, а парите, които ще спечели от това, да дари на „Българската Коледа".

Ето какво още сподели Енчо Керязов:

Твоят номер е за баланс - феноменален контрол на тялото. Всеки, който иска, може да види в интернет, има достатъчно клипове за това, което правиш. Като се говорихме през декември, ти анонсира твоя много хубава идея да счупиш световния рекорд по стойка на ръце на голяма височина и беше избрал тогава най-високия хотел в света, най-високата сграда в Дубай. Какво се случва?

Засега изчакваме, водят се преговори между немската телевизия RTL, която има изключителните права за излъчване на „Рекордите на Гинес" за Германия. Оказа се малко по-сложно, отколкото самите те предполагаха, техните намерения бяха собственикът на сградата, на хотела да финансира тази инициатива като вид реклама за него. Срещата, която направиха през януари продуцентите на самото шоу и хора от RTL, се оказа, че самият собственик е искал доста сериозна сума от тях. В момента се водят сериозни преговори и евентуално, ако не се достигне до някакво споразумение, мястото ще бъде сменено. Има възможност и за други места. Една от тези възможности е телевизионната кула в Берлин, така че рано или късно, надявам се това все пак да се случи и както казват „Всяко зло за добро". Имам колега, който ми каза, че е по-добре да не е в Дубай, защото това е най-високото място и няма да имам възможност да подобря този рекорд. Той ми даде един пример със Сергей Бубка, каза ми: „Защо се качваш толкова нависоко, направи го на друго място, за да имаш възможност да си го подобряваш няколко пъти". Така че и това е вариант. Аз малко останах разочарован, защото бях сигурен, че това ще стане в Дубай и останах малко разочарован.

Аз разбирам откъде идва разочарованието ти. Когато си говорихме през декември, ти ми каза, че не те води някакво желание да поставиш рекорда и да си видиш името написано, а парите, тъй като счупването на всеки рекорд и поставянето на нов световен рекорд на Гинес има и парична сума. Ти искаш да дариш за „Българската Коледа", т.е. това е за едно добро дело, да знаеш, че тия пари ще отидат на някого, който има нужда от тях. Така че оттам идва разочарованието?

Точно така

Каква беше все пак височината от земята, за да счупиш рекорда?

81 метра

Тоест трябва да е над 81 метра?

Да, трябва да е над 81 метра, трябва да бъде на ръба на сградата, да задържиш десет секунди без предпазни колани и въжета и т.н.

А телевизионната кула в Берлин колко метра е?

Не знам точно, мисля, че не е по-висока от 120-130 метра.

Имаш ли наследник в това отношение? Има ли някой, който да иска да бъде като Енчо?

С интернет сега става всичко много лесно, получавам понякога огромен брой писма и просто оставам изумен, че действително има толкова много хора, които да правят точно това, много ме радва, че успявам да мотивирам млади хора, защото аз съм се мотивирал точно от такъв тип номер преди години, когато гледах. Имам двама сина: единият е на 10 години, другият - на 7 години, занимават се с акробатика. Моята съпруга им е треньор, аз се занимавам по-рядко, защото нямам много време, занимавам се с моите си неща, но помагам. Ще се радвам един ден да продължат. Те обаче не са ми най-големите фенове, може би те са израстнали с нас, даже на големия ми син тръгвам да му обяснявам и той започва да ми казва как се прави. Мисля, че това е нормално. Радвам се, че се занимават с акробатика, гордея се с тях.