Бюджетът за спорт няма да се увеличава в следващите години според прогнозата на Министерство на финансите. Според изготвената оценка през тази година за спорт ще бъдат отделени 188 милиона лева, а през следващите три години сумата ще бъде съответно 186, 191 и 186 милиона. До 2025-та година България ще продължи да отделя едва 0,1 процента от БВП за спорт.

През тази година бюджетът на Министерството на младежта и спорта е 123,7 милиона лева, но в държавния бюджет има предвидени други целеви средства за спортни дейности като 17 млн. за изграждане на спортни обекти и довършване на зала "Арена Бургас" и 15 млн. за изграждане на нови и ремонт на съществуващи спортни площадки в училищата. В коалиционното споразумение на правителството е записано, че трябва да има "Значително увеличаване на финансирането на ММС от страна на държавата", като по време на преговорите в сектор спорт преди формирането на кабинета четирите коалиционни партньори се обединиха около бюджет в рамките на 250 млн. лева (в края на четиригодишния мандат), а Радостин Василев от ИТН, който впоследствие стана спортен министър, изтъкна, че в тази сума не трябва да влизат разходи за инфраструктурни проекти.

Според средносрочната бюджетна прогноза, изготвена от МФ, това увеличение на бюджета на ММС няма да се случи, като в следващите години Спортното министерство ще разполага с приблизително същите средства, с които тази година. В прогнозата за следващите две години, изготвена от ММС, се предвижда Министерството да получи от държавния бюджет 125 млн. през 2023 и 126 млн. през 2024.

Впечатление в прогнозата на ММС правят очакваните приходи от Българския спортен тотализатор - очаква се от тотото всяка година да постъпват по 36 млн. лева. Това обаче не кореспондира със заявеното желание от министър Василев за значително увеличение на средствата, които постъпват в Министерството от тотото, заради което той смени ръководството на БСТ. През 2020 БСТ е превело 31 млн. лева на ММС, а предишното ръководство на тотализатора обяви прогнозни резултати за 2021, според които ММС ще получи 42 млн. лева. „Ще направя всичко необходимо това дружество да реализира печалба, която приляга на монополист на пазара“, заяви Василев при смяната на ръководството на тотото, визирайки национализацията на лотарийните игри през 2020, пише БГНЕС.

Любопитни са и "Ключовите индикатори за изпълнение и целеви стойности", заложени от Министерство на финансите и Министерство на младежта и спорта за следващите години. Според един от индикаторите през всяка година трябва да бъдат ремонтирани и реконструирани по точно 12 спортни съоръжения/обекти. Поставянето на такава твърда бройка е доста условно, тъй като за различните съоръжения ще трябват различен размер средства - например реконструкцията на комплекс "Червено знаме", за който по-рано тази седмица Василев обяви, че ще бъде възстановен в автентичния си вид, най-вероятно ще глътне пари колко за ремонтирането на няколко по-малки зали. От МФ отбелязват, че за реализирането на тази политика са разчетени средства по държавния бюджет, като финансирането ѝ се допълва и със средства от Оперативна програма "Региони в растеж" и други.