Стюарт Бингам спечели дебютна титла от престижния турнир от „Тройната корона“ – Мастърс, след като надигра във финала Али Картър с 10-8 фрейма.

Двубоят бе от най-високо качество и предложи обрати, големи точкови серии и интрига до последно. Двукратният световен вицешампион стартира със сенчъри брейк от 126 точки, но „Бинго“ отвърна с поредица от 75. Бингам грабна и следващата партия, но „Капитана“ отвърна с нови два фрейма на сметката си след серии от 56 и 93. До края на първата сесия обаче Бингам спечели и трите партии и така влезе с аванс от 5-3 във вечерната.

Доиграването на вълнуващия сблъсък започна с четири последователни фрейма за Картър, гарнирани с брейкове от 95 и 133. Последваха обаче четири поредни за съперника му – 64, 85, 58 и 88, които доближиха Бингам на фрейм от титлата. Картър остана в мача след поредица от 77, но след сенчъри брейк от 109 – неговият първи в надпреварата, „Бинго“ се поздрави с престижния трофей.

Така, пет години след като стана световен шампион, Бингам прибави още една от трите най-големи титли в снукъра – Световно първенство, Мастърс и Шампионата на Обединеното Кралство. 43-годишният англичанин остава с шест ранкинг титли в кариерата. Следващият ранкинг турнир при мъжете е Европейския Мастърс, който ще се проведе между 22-26 януари в Дорнбирн, Австрия. /БГНЕС