В билетите за състезанията от летните олимпийски игри в Пекин през 2008 година ще бъдат въведени електронни чипове, за да се избегне препродажбата на билети от спекуланти. Това каза директорът на олимпийския медия-център на Пекин 2008 Ли Чжанцзюн.

„Спортът в Китай е много популярен и търсенето на билети за олимпийските състезания е голямо”, каза Ли. „Ние предположихме, че някой ще поиска да спечели от това. Именно заради това, за да се избягнат подобни спекулации, в билетите ще бъдат въведени паспортни данни и снимка на електронен чип, който на входа ще бъде сверяван с личността на зрителя”.

Особено голямо е търсенето на билети за церемониите по закриване и откриване на летните олимпийски игри (ще бъдат продадени 63 хиляди билета за тези церемонии), които ще се състоят на стадион „Птиче гнездо” с капацитет 91 хиляди зрители.

Най-много билети се търсят за популярните в Китай спортове като тенис на маса, бадминтон, скокове във вода, таекуондо, гимнастика и плуване.

Цените на билетите за Олимпиада 2008 варират между 150 юана (19,7 щатски долара) и 5 000 юана (646 долара). По план ще бъдат продадени около 7 милиона билета, от които 75 процента в Китай.