България победи Венецуела с 3:1 гейма (23:25, 25:19, 25:16, 25:22) в последния си двубой от груповата фаза на олимпийския турнир по волейбол.

След като загубихме първия гейм с 23:25, в следващите три „трикольорите” бяха убедителни и след 25:19, 25:16 и 25:22 се класираха за ¼-финалите на надпреварата.

България завършва на трето място след отборите на САЩ и Италия и ще участва в пълния жребий между вторите и третите отбори от двете групи, който ще бъде изтеглен тази вечер.

Двубоят бе важен за класирането в група А, тъй като евентуална загуба и въртележка в групата можеше да изхвърли България от участие на 1/4-финалите.

За българския отбор като титуляр започна капитанът Пламен Константинов, който се завърна в Пекин едва вчера. Владо Николов също играе, въпреки че има разтежение на крака.

Срещата започна равностойно, като на първата техническа почивка Венецуела поведе с 8:7. Серия от 4 точки на Луис Диас доведе до 14:10, а после и до 16:11 за южноамериканците.

След втората техническа пауза момчетата на Мартин Стоев заиграха по-мобилизирано и успяха да стигнат до равенство 22:22.

Тодор Алексиев влезе в игра на мястото на Пламен Константинов, но Венецуела отново излезе с точка напред. Матей Казийски донесе ново равенство, но иранския съдия даде точката в полза на противника ни, тъй като според него Матей е пристъпил триметровата линия.

Така южноамериканците стигнаха до първи геймбол, който бе спасен със забивка на Христо Цветанов. При втория си шанс обаче волейболистите в червено не сбъркаха и спечелиха първия гейм с 25:23.

Втората част започна с три поредни точки за България, а при техническата пауза вече водихме с четири. С чудесна игра продължихме да увеличаваме актива си, за да се стигне до 16:9.

Успокоени от развитието на гейма нашите заиграха още по-спокойно и без проблеми затвориха частта при 25:19.

Точка за точка започна третата част, но при 6:5 за България Владо Николов направи ас, а в следващата атака блокът на нашия отбор доведе разликата до 3 точки.

При второто техническо прекъсване резултатът бе 16:12, за да се увеличи до 21:14 и да затворим частта при 25:16.

Четвъртият гейм отново стартира с предимство за българите, които при първото техническо прекъсване вече водеха с 8:5.

Въпреки преднината ни от няколко точки, Венецуела успя да направи няколко успешни разигравания и изравни при 14:14. Все пак при втората техническа пауза отново имахме леко предимство – 16:15.

Точки на Владо Николов и Матей Казийски, както и грешки на южноамериканците доведоха до комфортна преднина 20:16.

В крайна сметка геймът завърши 25:22 за „лъвовете”, които завършват груповата фаза с 3 победи и 2 загуби.