Тази събота и неделя Белмекен е домакин на Втората международна купа по летен биатлон. Заявки за участие досега са подали 69 състезатели от 7 страни – Румъния, Сърбия, Гърция, Македония, Латвия, Германия и България, информира официалният сайт на Пресклуб "България".

Спортният директор на федерацията Венцислав Илиев сподели, че състезанието ще бъде силно, въпреки неучастието на руски биатлонисти.

Страната ни е представена с 22 състезатели, от които 4 мъже, 1 жена, 5 младежи и 7 девойки . При жените ще разчитаме единствено на Павлина Филипова.

С интерес се очакват изявите на девойките, които попълниха националния ни отбор след края на кариерата на най-добрите ни биатлонистки.

За мъжете и младежите състезанието ще бъде генерална репетиция за световното първенство по летен биатлон в Отепе /Естония/ след две седмици. Там при мъжете ще разчитаме на Владимир Руденчик, Кирил Василев, Михаил Клечеров и Мартин Богданов. По-големи надежди за успешно представяне имаме при младежите - европейския шампион от Банско Красимир Анев, Владимир Илиев, Мирослав Кенанов и Тодор Генковски. В кроса призово класиране ще очакваме от Валентин Вуков и Димчо Митов.

В събота от 9.30 ч стартира надпреварата в спринта при мъжете и младежите, а от 12.30 ч в същата дисциплина ще състезават жените и девойките.

В неделя от 9.30 ч е преследването за мъжете и младежите, а от 12.15 ч за жените и девойките.

Шампионите и медалистите в Белмекен ще бъдат наградени с маркова екипировка. Организаторите са положили усилия за ремонт на пистата и обновление на стрелбището, но то все още не отговаря на изискванията на Международния съюз по биатлон да има 30 коридора. Този факт все повече ще бъде сериозна пречка както за организирането на големи международни прояви, така и за подготовката на елитни биатлонисти от чужбина, сподели още Венцислав Илиев.