Традицията отново е факт, след няколко години прекъсване, традиционният маратон на София ще е с класическата дистанция от 42,195 км. Новото е, че за първи път атлетите ще бъдат с електронни чипове, както е на големите състезания по света. Стартът ще бъде в неделя на 21-ви октомври в 10 часа пред Националния стадион „Васил Левски“.

Особено голям е интересът към 18-километровото трасе, но масовият старт на 2,5км отново ще е най-атрактивен за учениците и хората, които спортуват за здраве.

Със сигурност ще има много недоволни от затварянето на улиците, но в крайна сметка става въпрос за няколко часа, в които софиянци могат да се разходят пеша и да подкрепят участниците, така както се случва в големите маратони на Лондон, Ню Йорк и Берлин.

Успоредно ще има и състезание по стрийт баскет 3х3 на ул. Гурко. Записванията за участие могат да се направят предварително и на място.

Ако няколко години организаторите запазят трасето на Софийския маратон, то би могло да се кандидатства за лицензиране от ИААФ и в последстие дори у нас да се покрива норматив за игрите в Рио де Жанейро.

„Прекрасно е, че тази традиция се завърна. Смятам, че е плюс за столицата да има подобно престижно спортно състезание.“- коментира пред Гонг Стефка Костадинова.

БОК е съорганизатор. Наградният фонд е 20 хиляди лева, победителите при мъжете и жените взимат премия от по 2 хиляди лева. Хубаво време, позитивно настроение и Софийският маратон отново ще е един прекрасен спортен празник!