Най-известните и силни сумисти от България и света идват у нас, за да премерят сили този петък (22 май) в НСА по време на първия у нас от такава класа международен турнир. Освен яки схватки на дохиото за публиката са подготвени и множество изненади и атракции.

Гигантите от България начело с Петър Стоянов – Вожда ще се изправят срещу сумисти от Монголия, Египет, САЩ, Холандия, Германия, Полша, Русия, Македония, Сърбия и други страни. Началото на супер турнира е в 11:00 часа, официалното откриване е предвидено за 12:00 часа, а титаничните, най-атрактивни и очаквани схватки в категория Open ще стартират от 14:00 часа.

Двете големи чуждестранни звезди ще бъдат Уламбайар Биамбайар - Биамба и Наранбат Ганкхуяг от Монголия. Двамата са едни от най-титулуваните сумисти в света: Биамба е двукратен световен шампион при най-тежките за 2006 и 2007 година, а Наранбат е първенец на планетата в абсолютна категория за 2008 година и два пъти №1 в света в тежка за 2006 и 2007 година. Двамата монголци са най-сериозните противници на българските национали по международните турнири от години насам.

Биамба бе специален гост във вечерното предаване по Дарик радио „Гол линия”, в което говори за живота си като сумист, както и за причината да се откаже от професионалното сумо, а именно - светският живот в САЩ. Той дори се е впуснал в актьорството, като е участвал в третата част на „Бандата на Оушън”.

„Свързван България само с борбата и със сумото. Котоошу и Петър Стоянов са мои приятели. С Петър се виждаме по турнири и различни състезания. Дошъл съм за победа, българите са много силни, но това няма да ме спре. Тренирам сам или с Петър. Днес се срещнахме, той е много силен в момента”, заяви Уламбайар Биамбайар.

„В Япония не ми хареса живота, предпочитам светския. В Америка се снимах в третата част на „Бандата на Оушън”, живеех с звезди като Джордж Клуни и Брад Пит. Ролята ми е много малко – 3,4 секунди”, обясни сумистът.

„В момента тежа 130 кг. На мен аматьорското сумо ми харесва повече. В Япония жените ни харесват много, след 5 години може би и в аматьорското сумо ще е така”, пошегува се Биамба, който ни изуми с умението си да чете на български.

„Искам сумото да е олимпийски спорт и аз да стана олимпийски шампион”, не скри амбициите си той. „Участвам в различни реклами. Харесва ми живота в Лос Анджелис. Когато съм свободен гледам плейофите в НБА.

„Сумото е много труден спорт. Рингът е прекалено малък, всеки подценява сумото, но ако дойде на дохиото ще си промени мнението. Ям по два пъти на ден”, допълни Биамба.

Ето и повече за Уламбайар Биамбайар – Биамба:

Последните години това е най-големият съперник на Петър Стоянов – Вожда за първото място на всички международни състезания. Схватките между българина и монголеца са титанични и очаквани с най-голям интерес на Световни първенства, Откритото първенство на САЩ и други класни световни надпревари. За първи път на суперсилния международен турнир в София в петък Вожда ще спори с Биамба на родно дохио.

Уламбайар Биамбайар e един от най-добите монголски сумисти. Кариерата си започва с шампионски титли в Монголия при юношите по борба, джудо и самбо. На 15-годишна възраст го пускат на японския Сумо Гранд Шампионат и след това приема поканата да влезе в професионална японска сумо школа. След месеци тренировки печели различни турнири още докато е на 16 години. Бързо се изкачва в сумо йерархията, но когато става на 20 години прави завой и напуска Професионалната сумо лига на Япония. След това спечели монголските държавни първенства, а след това и Световната титла в две последователни години. Биамба е герой в Монголия. Прави серия от над 50 поредни победи на дохиото.