Българският шахмат ще получи признание като олимпийски спорт на 17 октомври по време на заседанието на Изпълнителното бюро на БОК. Това е заявила днес Стефка Костадинова при срещата й с председателя на родната федерация Стефан Сергиев и президента на Европейския шахматен съюз Борис Кутин. Високопоставеният гост от чужбина бе на еднодневно посещение в София по повод внасянето на официална подписка с искане за членство на БФ Шахмат в националния олимпийски комитет. До момента са събрани 4762 подписа в подкрепа на идеята, някои от тях на известни личности извън спорта като проф. Андрей Пантев и министъра на културата Стефан Данаилов.

В 82 страни от всички континенти, между които 23 в Европа, шахматът е със статут на олимпийски спорт. Ако тези държави станат 120, тогава е много голяма вероятността шахматът да бъде одобрен от МОК и да влезе в програмата на Олимпийските игри.

„Искаме самочувствие, признание и финансиране като олимпийски спорт. Заслужаваме го защото през 2005 година страната ни имаше толкова успехи и световни шампиони, колкото няма никоя друга държава. По света ни се чудят защо не сме със статут на олимпийски спорт в България. Сега ФИДЕ организира веднъж на 2 години шахматна олимпиада, но шахматът заслужава официално да е сред олимпийските спортове” каза шефът на БФШ Стефан Сергиев.