Управителният съвет на Българската федерация по лека атлетика наказа Теодора Коларова с 2-годишно спиране на състезателните права прилагайки правило 40 т.1 от правилника на Международната федерация по лека атлетика (ИААФ).

Санкцията бе наложена след като от страна на федерацията бяха спазени всички процедури. БФЛА уважи и мнението на експертите на ИААФ. Под внимание бе взето и експертното мнение на българските специалисти от Националната лаборатория по допингконтрол, което категорично потвърждава, че и двете проби на Теодора Коларова показват наличието на тестостерон или неговите прекусори.

По време на изслушването пред УС на БФЛА снощи Теодора Коларова и нейните представители в лицето на треньора й Георги Димитров и адвокат заявиха категорично, че атлетката не е използвала допинг, или ако е попаднало забранено вещество, то е било по невнимание.

Теодора Коларова бе проверена на 26 юни 2007 г в София при извънсъстезателен контрол. На 10 август 2007 г ИААФ спря временно правата на атлетката, след като не прие нейните писмени обяснения.

След излизане на резултатите от втората проба БФЛА назначи изслушване по искане на Теодора Коларова. Изхождайки от всички факти Управителния съвет на федерацията приложи правило 40 т.1 от правилника на ИААФ, което означава 2-годишна санкция.

Наказанието започва да тече от датата на временното спиране на състезателните права на Теодора Коларова – 10 август 2007 г.

Според член 39 т.4 от правилника на ИААФ всички резултати на атлетката постигнати в периода 26 юни 2007 г – 10 август 2007 г се анулират. Теодора Коларова също така трябва да върне всички спечелени титли, медали и парични премии спечелени в този период.

“Съжалявам за Теодора Коларова, но според всички експерти случая е безспорен и Управителния съвет на Българската федерация по лека атлетика бе длъжен да приложи правилника на ИААФ", коментира президентът на БФЛА Добромир Карамаринов.