Шефът на Българската федерация по шахмат д-р Стефан Сергиев разкритикува в открито писмо действията на Международната централа в този спорт. Той се обърна към нейния председател Кирсан Илюмжинов с молба да се спре дискриминационното отношение към Веселин Топалов.

В писмото се казва, че родната федерация, в лицето на Стефан Сергиев, е огорчена от решението на ФИДЕ да проведе мача за световната титла в Елиста във различно време от предварително предварителното.

Председателят на родната централа се надява тенденциозното отношение спрямо гросмайстор Топалов да приключи. Стефан Сергиев настоява да получи отговор на отправените въпроси относно отхвърлянето на молбата за нов мач за короната в шахмата.

В писмото се казва: „Обръщам се с молба към Вас да спрете грубото си и тенденциозно отношение към Веселин Топалов и да направите всичко възможно, той да участва в борбата за световната титла. Няма никаква логика победителят в световното първенство в Сан Луис и неизменен водач в световната ранглиста в последните две години да не играе в Мексико, а в това време вторият, третият и четвъртият от Сан Луис да играят по право без квалификации.”