Президентът на Българската федерация по шахмат Стефан Сергиев изпрати писмо до президента на Международната федерация по шахмат /ФИДЕ/ Кирсан Илюмжинов с копие до спортна редакция на БТА, в което пише:

„Уважаеми господин Илюмжинов, Българската спортна общественост е обезпокоена от пълната неизвестност около полуфиналния мач за световно първенство по шахмат между Веселин Топалов и Гата Камски. Решението, което взехте на заседанието на Борда на ФИДЕ в Талин през юни 2007 година,. бе посрещнато с оптимизъм от всички, очакващи края на разединението на световното шахматно семейство. Това решение беше потвърдено на конгреса на ръководената от вас федерация през ноември 2007 г. в Анталия. Всички очаквахме то да бъде изпълнено и мачът да бъде насрочен. Досега това не стана и на практика поставя под съмнение неговото провеждане. На 1 юни т.г., след като изтекоха всички допълнително дадени от вас срокове, вие лично заявихте, че гарантирате наградния фонд и поехте ангажиментите по неговата подготовка и провеждане. Оттогава изминаха 3 месеца. Все още ние не знаем къде и при какви условия ще се проведе този мач, а обявената от Вас първоначална дата - 26 ноември 2008 г. наближава.

Господин Илюмжинов,

Моля да ме информирате кога и къде ще започне този мач. Ние настояваме решението за неговото провеждане да бъде изпълнено и договорите със състезателите да бъдат подписани преди началото на другия мач за световно първенство между В. Ананд и В. Крамник. Едно ново забавяне може да се окаже фатално и да провали всички досегашни усилия. Мисля, че никой няма интерес от провалянето на мача Топалов - Камски. Българският шахматист, който в момента е номер 1 в световната ранглиста, не може да бъде елиминиран от борбата за световната титла.”