Българска федерация по карате ще съди Свилен Нейков за ощетяване на държавния бюджет и конкретно на бюджета на Министерство на физическото възпитание и спорта.

На 8 октомври 2013 г. се проведе работна среща на заместник-министъра на младежта и спорта Йордан Йовчев и Цончо Колев- началник на кабинета на председателя на Балканската карате федерация и представители на и Българската национална федерация "Карате": Георги Ривов – генерален секретар на БНФК, Валентин Тодоров - технически секретар и Иво ... сътрудник. Тема на срещата беше бъдещето, предизвикателсвата и проблемите на карате спорта в България.

Бяха представени факти за нарушение на Закона за физическото възпитание и спорта, извършено от бившия министър Свилен Нейков, което е довело до сериозни негативни последствия за карате спорта – организационни, административни, спортно-технически и морални. Действията на Свилен Нейков са довели и до ощетяване на държавния бюджет и конкретно на бюджета на Министерство на физическото възпитание и спорта.

На 26 август 2011 г. бившият министър Свилен Нейков е издал спортна лицензия на Българска федерация по "Шотокан карате До", в противоречие с чл. 17, ал. 4 т.2 и чл.17А, ал. 3 от Закона за физическото възпитание и спорта. Въз основа на незаконно издадената лицензия Българската федерация "Шотокан карате До" неправомерно е получила субсидия за 2012 г. от МФВС в размер на 95 309 лв. (деветдесет и пет хиляди триста и девет лева).

БНФК притежава спортна лицензия №000269 , вписана в Регистъра на ММС на 6 юни 1997 г., членува в Световната карате федерация – организация, призната от Международния олимпийски комитет на 18 март 1999 г.

През 2010 г. е извършена пълна проверка на БНФ "Карате" от Инспектората на МФВС и в констататциите от проверката е записано: "... При проверката се установи, че Българска национална федерация "Карате" е създадена да организира и създава условия за постигане на високи спортни резултати в областта на всички ръзновидности на спорта карате. Издаването на спортна лицензия на федерация по стил би означавало на практика да се появят стилови федерации...".

БНФК настоява да бъде потърсена наказателна отговорност от бившия министър Свилен Нейков, да се отнеме неправомерно издадената спортна лицензия, да бъдат възстановени неправомерно получените субсидии в бюджета на Министерство на младежта и спорта.

БНФК ще сезира Прокуратурата за извършените от Свилен Нейков нарушения и ще заведе дело срещу него. От новото ръководство на Министерството на младежта и спорта БНФК очаква бързи и адекватни действия за решаване на проблема.

Нова работна среща ще се проведе в началото на следващата седмица. /БГНЕС