Българската федерация по джудо награди 10-те най-добри състезатели за миналата година със статуетки и парични премии днес на церемония в Пресклуб България.

Първенец в класацията отново стана бронзовият медалист от Олимпийските игри в Атина 2004 Георги Георгиев /кат. 73 кг/, който през 2007 година донесе две бронзови отличия на страната - от Европейското първенство за мъже и жени и от Световната суперкупа в Париж. Джудистът получи и 7000 лв. от името на президента на федерацията Иван Василев. С 4000 лв. бе стимулиран вторият в класацията - Иван Илиев /над 100 кг/, европейски вицешампион за мъже до 23 години. В челната тройка място намери и младата надежда Ивелина Илиева /57 кг/, втора на Европейското първенство за девойки и шампионка на Олимпийските Европейски игри в Белград за юноши и девойки. Тя получи и премия от 1000 лв.

На 26-и и 27-ми този месец в столичната зала "Универсиада" ще се състезават джудистки от 33 държави в традиционния Международен турнир "Освобождение", който е първата от 6-те олимпийски квалификации за жени. Също толкова са и турнирите при мъжете, като последното е Европейското първенство в Лисабон през април. Сборният резултат за всеки джудист е от 4-те най-добри класирания, като във всяка категория при мъжете олимпийските квоти за Стария континент са 9, а при жените - 5. Георги Георгиев и Иван Илиев имат реални възможности да си осигурят право на участие в Пекин.