Всички ученици ще могат отново да се включат в инициативата на Държавната агенция за младежта и спорта за организирано БЕЗПЛАТНО провеждане на спортни занимания за учениците през великденската ваканция, съобщи официалният сайт на ДАМС.

От 1 до 9 април ще се проведе вторият етап от програмата “Ваканция и спорт – 2007”.

ДАМС финансира с 66 600 лева 78 проекта в 54 населени места, които обхващат 35 вида спорт. Достъпът до спортните съоръжения е безплатен за учениците. Те могат да ги ползват само срещу представяне на ученическата си карта.

Очаква се в спортните занимания да бъдат обхванати около 70 000 ученици в цялата страна. Общо за трите етапа на програмата “Ваканция и спорт – 2007” ДАМС осигурява 370 000 лева. Експерти от ДАМС ще наблюдават изпълнението на програмата по места.

Основна цел на програмата е приобщаване на учениците към занимания с физически упражнения, спорт и туризъм за подобряване на тяхното здраве и физическа дееспособност.

Обект на програмата са предимно ученици, които не се занимават системно със спорт, и деца в неравностойно положение.

Осигурени са занимания за спортовете, към които учениците проявяват по-голям интерес и не са включени в учебната програма - спортна стрелба, плуване, картинг, тенис на маса, биатлон, карате, приложно колоездене, бодибилдинг, аеробика, както и за спортните игри – футбол, волейбол, баскетбол, народна топка.

В София учениците могат да посещават безплатно в определени часове 11 спортни обекта. В териториален аспект програмата обхваща всички административни области в страната.

В сравнение с миналата година се разширяват нейните параметри с увеличаване броя на по-малките общини и населени места като Белене, Гулянци, Берковица, Стражица, Нови Пазар, Харманли, Тополовград, Павел баня, Чирпан, Николаево, Алфатар и други. Ще бъдат осигурени условия за спорт и на децата в неравностойно положение от домовете за деца, лишени от родителска грижа в Бургас, Нова Загора, Враца, Берковица, Велико Търново, Ловеч, Троян, Луковит и Стара Загора.

За заниманията на учениците са осигурени инструктори, преподаватели и треньори. На треньорите от спортните клубове се предоставя още една възможност за селекция на талантливи деца, преодолява се изолацията и се цели интегрирането чрез спорт на ученици от различните социални групи и ученици с различна етническа и религиозна принадлежност.

Партньори на ДАМС при реализирането на програмата “Ваканция и спорт” са общински администрации, спортни клубове, ученически спортни школи, регионални инспекторати по образование, както и национални и регионални средства за масово осведомяване.

Информация за цялата страна може да се получи на тел. 02/9300689, 9300560, на телефоните на областните експерти на ДАМС в административните области, както и на сайта на Държавната агенция за младежта и спорта.

Ето целият план-график на спортните обекти в град София, включени в програмата.

Ето целият план-график на спортните обекти за цялата страна, включени в програмата.