На Олимпийските игри в Рио де Жанейро 2016 няма да има телевизия в стаите на участниците, а ВИП зоната ще бъде намалена и разпечатването и копирането на хартия ще бъдат ограничени.

Така организационният комитет на форума ще следи да няма никакво надхвърляне на лимитите за разходи. Бразилия силно е засегната от рецесия, инфлацията достигна 10%, безработицата расте и затова се налага да няма никакво разточителство при организирането на Летните олимпийски игри, на които Рио ще е домакин догодина.

Затова в стаите на атлетите няма да има телевизори, а в апартаментите ще има само по един тв-приемник. Ще се пести и от хартията за разпечатване на материали, което понякога е доста разточително.

Организаторите бяха стигнали дотам, че смятаха да спрат и климатиците в олимпийското градче, но масовите протести от страна участващите делегации, отмениха тази доста крайна идея за икономии.

"Това ще са първите Олимпийски игри с интелигентно управление на разходите и с добре балансиран бюджет. Ще направим форума с парите, с които разполагаме. Няма да оставяме дългове на правителството и обществото", подчерта представителят на организационния комитет Марио Андрада.

Комитетът разполага с 1.9 млрд. долара за организирането на Игрите, без да черпи от парите на федералното правителство, които са предназначени за други сектори като сигурност, инфраструктура, транспорти и енергетика.

Андрада подчерта, че икономии няма да се правят за сметка на спортните съоръжения, самите спортове и церемониите. "Рио 2016 е с 80% готовност към момента, а през април вече ще е със 100 %. Това ще са едни зрелищни Олимпийски игри", обеща Андрада. /БГНЕС