Травма в глезена извади олимпийската вицешампионка Станка Златева от отбора ни за турнира „Дан Колов” в Бургас. Схватките са през уикенда.

„Контузията е сериозна, Станка има много болки и ще се наложи операция - поясни старши треньорът Симеон Щерев. - Но ще се постараем, ако може да издържи до европейското и едва тогава да направи хирургическата интервенция. После възстановяването ще отнеме около два месеца.”

На турнира обаче ще стартират Елина Васева (63 кг), седма от олимпийските игри в Пекин, Ралица Иванова (67) - трета от „Евро 2009”, както и младата ни надежда Тайбе Юсеин (59).

Дебют при жените ще направи трикратната световна шампионка по самбо Мария Оряшкова. Тя ще стартира в кат. тежка до 72 кг, а за да влезе в категорията самбистката трябваше да свали близо 10 кг. С нейната подготовка се занимава Рахмат Сукра - световен шампион и бронзов медалист от олимпиадата „Сеул 88”, който сега е старши треньор на юношеския национален отбор.

При мъжете в свободния стил също много състезатели са с контузии. На турнира няма да участва Димитър Кумчев (120 кг), който скъса връзки преди седмица, както и Димитър Георгиев (66 кг).

Бронзовият олимпийски медалист Радослав Великов ще стартира на „Дан Колов”, въпреки че все още не е напълно възстановен от грип. Наскоро Анатолий Гуйдя (60 кг), също получи лека травма, но ще се бори на турнира. Именно на него и на Кирил Терзиев (74 кг) - бронзов олимпийски медалист, са надеждите ни за първото място в категориите.

В класическия стил са заявени всичките ни най-добри състезатели - двукратният световен шампион за юноши Александър Костадинов (55 кг), Иво Ангелов (60 кг), Емил Милев (66), бронзовият олимпийски медалист Явор Янакиев (74), Христо Маринов (84), Клоян Динчев (96) и Иван Иванов (120 кг).

„Здрави са, отколкото момчета в свободния стил, и се надявам да се представят добре” - каза старши треньорът Братан Ценов.

На срещата с медиите присъства световният и европейски шампион Николай Гергов, който в последните месеци работи активно с отбора.

„Ако на състезанието покажат, това което правят на тренировка, смятам че ще имат успех” - допълни Гергов.

Схватките ще бъдат на три тепиха, като за първи път ще са по подобие на европейските и световни първенства - ще има само следобеден сеанс, който ще започва от 13,30 часа. Надпреварата ще е на три тепиха в зала „Младост”, като в двата дни трите стила ще вървят едновременно.

Делегат на Международната федерация по борба (ФИЛА) ще е Янчо Костадинов - инсруктор на ФИЛА от олимпийска категория.

„Очакваме близо 200 състезатели от 20 страни - допълни Валентин Савов, генерален секретар на БФ Борба. - Двамата бесарабски българи Леонид Базан (66 кг) и Володимир Дубовой (60 кг), които станаха първи и втори на държавния шампионат, няма да участват на турнира „Дан Колов”, защото все още не са получили наши паспорти.”

Финансово рамо на турнира дава и общината на града.

Турнирът е контролна проверка преди европейското през април в Баку. До шампионата отборите ще имат по още един турнир - класиците в Унгария, а свободния стил в Минск. А до заминаването на европейското свободния стил ще се готви в Банско, а класиците - в Азербайджан и курорта Албена.