Обиколката на Oлимпийския огън в Буенос Айрес приключи без сериозни инциденти. Един от двайсетимата арестувани при инциденти по време на преминаването на Огъня в Париж ще бъде съден, предадоха световните агенции.

Хиляди хора се бяха събрали по 13,8-километровото трасе в аржентинската столица, която имаше честта да приеме Олимпийския огън за първи път в историята си. През последния отсек – до клуба по езда в Буенос Айрес, Огънят бе носен от бившата аржентинска звезда в женския тенис Габриела Сабатини. Там той бе посрещнат от прокитайски демонстранти с големи китайски знамена.

През целия маршрут бегачите бяха обградени от кордон от охранители. В рязък контраст с обиколката на Огъня по улиците на Лондон, Париж и Сан Франциско, събралите се жители на Буенос Айрес приветстваха факела по време на близо 3-часовата обиколка и обсипваха пътя му с конфети.

Малките групи активисти, които протестираха срещу нарушаването на човешките права в Китай, не прибягнаха до насилие. Те само влязоха в словесни престрелки с прокитайски настроени демонстранти.

Двама души замериха Олимпийския огън с най-малко един плик с вода, но безуспешно. Те бяха задържани за кратко и освободени след проверка на самоличността им.

В аржентинската столица бе проведен протест срещу нарушаването на човешките права в Китай и в подкрепа на Тибет, но два часа преди преминаването на щафетата.

Буенос Айрес е единственият град в испаноезична държава и в Южна Америка, през който ще премине Огънят. Предвидено е тази вечер местно време щафетата да отпътува за столицата на Танзания Дар ес Салам.

Френски съдебен източник съобщи днес, че един от двайсетимата задържани при инциденти по време на преминаването на огъня в Париж ще бъде изправен пред съда на 8 юли.

Младеж ще отговаря по обвинения в употреба на насилие срещу полицай и притежание на забранено оръжие, в случая – нож. Той рискува максимална присъда от пет години затвор.

Въпросният младеж единствен от всички задържани в Париж е бил оставен в предварителния арест. Останалите вече са на свобода.