Невяна Владинова ще пропусне Световната купа по художествена гимнастика София, това стана ясно след като бяха публикувани поименните заявки на участничките в надпреварата. Капитанът на националния ни отбор (индивидуално) в момента лекува контузия на глезена и все още не е напълно възстановена. Това е и причината Владинова да не бъде заявена за участие в състезанието.

Целта на ръководството на Българската федерация по художествена гимнастика и на треньорския щаб е първата ни гимнастичка да бъде съхранена за най-важния и отговорен старт тази година – Световното първенство, на което сме домакини през септември.

Така в първата от четирите Световни купи от категория "World Cup", България ще бъде представена от Катрин Тасева и Боряна Калейн. 

Интересът към състезанието в София е огромен. Световният елит пристига у нас, за да направи генерална репетиция за шампионата на планетата. С оглед на броя на участничките, на практика България ще бъде домакин на две Световни първенства. Според поименните заявки за отличията в индивидуалната надпревара ще се борят 57 гимнастички от 34 държави.

Русия пристига с „тежката“ си артилерия – сестрите Дина и Арина Аверини. Беларус е заявила Алина Харнаско и Катерина Халхина, Украйна е в състав – Влада Николченко и Олена Диатченко.  Израел ще бъде представен от Линой Ашрам и Никол Воронков, Япония от Кахо Минагава и Сумире Кита, а за Италия са заявени Милена Балдасари и Александра Ажурджукулезе.

Интересен факт е, че като треньор на индийската гимнастичка Мегхана Гундлапали е заявена Варвара Филиу, която до скоро беше най-добрата гръцка състезателката по художествена гимнастика, чиято майка е българка.

При ансамблите борбата за медалите също ще е убийствена. Всички основни конкуренти на нашите Симона Дянкова, Елена Бинева, Теодора Александрова, Мадлен Радуканова и Лаура Траатс пристигат в София. Сред заявените 19 ансамбъла са тимовете на Русия, Италия, Беларус, Украйна, Япония, Испания, Корея. Петорката на Израел също ще вземе участие, като треньор на отбора  е записана бившата национална състезателка  Рахел Вигдорчик (участничка на Олимпийските игри в Пекин през 2008 и на  Световното първенство в Мие година по-късно). В заявките отново фигурира съставът на Германия с тим мениджър Нешка Робева.

Световната купа по художествена гимнастика в София ще се проведе от 30 март до 1 април в „Арена Армеец“.