Евгения Раданова, Даниела Иванова, Гергана Пацова и Марина Георгиева-Николова ще представят България в първите два старта от Световната купа по шорттрек в Китай от 19-ти до 21-ви октомври и в Япония от 26-ти до 28-ми октомври.

Пари за участие в стартовете след Нова година обаче към момента няма, чака се одобрението на бюджета от ДАМС.

Националният отбор за жени с новия си треньор Юлиан Ангелов заминава на 14-ти октомври и се прибира в България на 29-ти октомври. Ангелов бе избран от Управителния съвет през месец август.

Бившият наставник на представителния тим Иван Пандов подготвя своите синове Асен и Кирил Пандови – единствените ни представители при мъжете.

Екипите на отбора са закупени от БФКънки, състезателните трика са готови, но все още не са пристигнали официалните екипировки.

В първите два турнира за Световната купа – в Китай и в Япония - Раданова и Георгиева ще се състезават в късите дисциплини – 500 и 1000 м, а Иванова и Пацова – на дългите. Основната цел на женската ни щафета е да бъде сред осемте най-добри в Световната купа и да се класира за участие на Световното първенство и влизане във финала на Европейското първенство в средата на месец януари 2008 г. в Латвия.

Евгения Раданова сподели, че през този сезон конкуренцията ще бъде много по-силна от миналия, защото повечето от елитните кънкьорки, най-вече от Канада, се завръщат след едногодишна почивка, въпреки обявяване на края на състезателната си кариера и дори в контролните състезания вече постигат световни рекорди.

Вицепрезидентът на федерацията Стойчо Стойчев обяви, че мъжки отбор нямаме. На лице са само двама състезатели – Кирил и Асен Пандови, които ще участват индивидуално само в стартовете от Световната купа в Европа и други надпревари на Стария континент.

Националите ни по шорттрек тренират само на ледената пързалка на стадион „Славия”, защото наемът в Зимния дворец на спорта е по 168 лв. на час, а на ден тренировките са по 3 часа. На „Славия” наемът е повишен от 90 на 120 лв.

България ще бъде домакин на Световно първенство по шорттрек за мъже и жени през 2010 година, а освен това кандидатстваме за домакинство на Световна купа през сезон 2008/2009.