“Просто сме стари! Не знаеш кога ще те удари. Бях добре и странно една сутрин се събудих без да мога да си мърдам ръката, болеше”, така описа травмата си в рамото Йордан Йовчев, заради която ще пропусне, засега, Европейското първенство по спортна гимнастика в Берлин от 4 до 10 април. Еди Пенев също няма да ни представя защото си е ударил крака и от седмица е с гипсов ботуш за пет седмици. Филип Янев пък е на антибиотици и една седмица е почивал.

“Имам разкъсване на бицепса, фрактура на костта и стари кисти там. Не си заслужава да рискувам за Европейското. Пробвах да тренирам, но на 99% няма да участвам. Световното през октомври е важно”, сподели още най-добрият ни гимнастик и президент на федерацията. Йовчев обаче съобщи и добра новина:

“Зала Раковски скоро ще бъде готова. Спортният министър Свилен Нейков обеща до края на тази седмица да ни предоставят средствата от 400 хиляди лева за уредите, трябват и 100 000 лева за хотелската част. До 20 дни уредите може да бъдат доставени. Досега са инвестирани 1,6 милиона лева, но си заслужава. Скоро ще Ви поканим на откриване. В съоръжението ще се готвят освен националните състезатели и млади надежди”.

Старши треньорът на националния отбор и генерален секретар на федерацията по спортна гимнастика Красимир Дунев разкри, че многото травми променят плановете за Евро 2011:

“Имахме планове за 2 до 3 финала, които бяха напълно постижими, но сега тези надежди се промениха. Отиваме в Берлин, ще се борим. Филип Янев, Велислав Вълчев и Ярослав Вовк ще играят многобой, както и Ралица Милева при жените. Александър Батинков ще играе земя, успоредка и висилка и да се надяваме Йордан Йовчев на халки. Имаме много добри съчетания. Тази година най-важно за нас е Световното първенство през октомври, защото на него ще се печелят квоти за Олимпийските игри в Лондон. За сега Мондиала остава в Токио, но има време до октомври“, каза Дунев.

Националите пътуват за Германия в събота, като на място ще бъде решено дали Йовчев да се включи в надпреварата.

“Имаме младежи, но при жените е трагично. Нивото е много слабо. Много трудно от момиче преминава в жена. Имаме добри 12-13 годишни момиченца, на които разчитаме за Олимпиадата през 2016 година. Плановете ни се променят. От Европейското зависи и бюджета на федерацията ни за догодина. С оглед на отсъстващите от шампионата на Стария континент, сигурно парите ще намалеят, но има Световно и дано там да компенсираме”, каза още Йордан Йовчев.