"Не може да поканим италианския спринтьор Марсел Джейкъбс и норвежкия хърделист Карстен Вархолм на финала на Диамантената лига на 8 септември в Цюрих". Това заявиха организаторите на състезанието пред агенция "Франс Прес".

Олимпийският шампион от Италия, който стана и европейски шампион та 100 метра миналата седмица в Мюнхен, обяви, че иска да участва в още състезания през 2022 година. Джейкъбс е помолил за покана за финала на престижната Диамантена лига през септември, за да може да се състезава срещу най-добрите американски спринтьори. Той беше контузен няколко пъти през година и не участва в нито един от спринтовете на 100 м, което му попречи да събере точки и да се класира за финала.

"Няма начин да дойде, никой не може да бъде поканен, без да се класира, освен няколко "уайлд кард" за местните атлети", обясни в имейл съвместният директор на надпреварата Андреас Хедигер.

"Разбира се, имахме разговори с представителите на Марсел Джейкъбс след Световното първенство в Юджийн. Но фактът е, че не можем да поканим Джейкъбс на финала на 100 м на Диамантената лига, нито Карстен Вархолм (олимпийски шампион, европейски шампион и световен рекордьор на 400 м с препятствия), независимо дали искаме или не", написа той.