Севернокорейските власти оставиха в сила забраната за участие на чужденци в маратона на Пхенян през април, заради заплахата от разпространение на ебола. Така в състезанието ще участват само местни. 

"Със съжаление сме принудени да съобщим, че бяхме информирани от нашите партньори от КНДР, че участието на чуждестранни граждани - аматьори или професионалисти, в маратона на Пхенян тази година няма да бъде разрешено", се казва в съобщение на туристическа компания, специализирана в пътувания и екскурзии в Северна Корея.

Епидемията от ебола започна в Западна Африка през февруари 2014 г. и се разпространи в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне. По последни данни жертвите на вируса превишават 9 000, а заразените са 23 000. 488 медицински сътрудници са сред починалите от ебола в Африка, а заразените медици са 833.

В последните месеци обаче се забелязва сериозен спад на заболевамостта, но изглежда въпреки окуражителните данни, в Северна Корея мислят другояче и няма да допуснат чужденци да се състезават. /БГНЕС