Шампионът в Тур дьо Франс Еган Бернал ще направи завръщането си към международните състезания на домашния Тур Колумбия тази седмица в подготовка към това, което описа като единствената си цел през годината – защита на титлата в Париж през юли.

23-годишният колоездач води впечатляващо поле от не сао южноамерикански състезатели, но и някои от най-добрите от Европа. „Обиколката на Колумбия е едно от най-важните състезания на панамериканско ниво. Доста престижно е и някои от най-добрите колоездачи участват тук, независимо че не е от състезание от Световния тур“, сподели местният любимец.

В действителност, двама от тримата шампиони в Големите обиколки миналата година ще бъдат на стартовата линия – съотборникът на Бернал в тим Инеос Ричард Карапас, който триумфира в Джиро д‘Италия. „Това е уникално състезание, височината ще си каже думата, условията ще са тежки“, сподели 26-годишният еквадорец Карапас, който премина в Инеос от Мувистар в края на сезона. Френската звезда Жулиан Алафилип, който водеше в по-голямата част от Тур дьо Франс през трите седмици, преди в крайна сметка да завърши пети, и шампионът от Ла Вуелта 2015 Фабио Ару от Италия също ще тестват своите възможности. „Ще дам всичко от себе си, 100% до края“, сподели 29-годишният Ару.

Въпреки това, миналогодишният победител в надпреварата Мигел Анхел Лопес и сънародникът му Наиро Кинтана, бивш шампион от Джирото и Вуелтата, ще пропуснат обиколката. Изданието през 2020 е брутална, хълмиста авантюра на надморска височина, която ще тества капацитета на белите дробове на участниците. Цялата обиколка ще се проведе на 2 500 м надморска височина – по-дълга отколкото най-високата точка на Тур дьо Франс през юли. „Да караш на над 2 500 м ще бъде много изискващо. Ще бъде наистина много тежко за всички европейци“, каза колумбийският шампион по часовник Даниел Мартинес. Решителният шести и финален етап в неделя ще завърши с изкачване на Пуерто де Ел Верхон на 3 290 м. Откриващият етап във вторник е отборен часовник, дълъг 16.7 км около Туня, в който силният тим на Инеос ще се опита да зададе тон за остатъка от състезанието. /БГНЕС