Шведската състезателка на висок скок Кайша Берквист, световна шампионка от 2005 г., изненадващо реши да сложи край на кариерата си.

Скандинавката на няколко пъти прави неуспешни опити да подобри световния рекорд на Стефка Костадинова от 209 сантиметра. В интервю за днешния брой на вестник "Експресен" 31-годишната Берквист сподели, че няма нужната мотивация, за да остане в леката атлетика.

Нейното решение означава, че тя се отказва от участие на Олимпиадата в Пекин през август, съобщава БГНЕС. Пред "Експресен" тя уточни главната причина за оттеглянето си. Точно на 31 декември, тя се е омъжила за Маанс Хернгрен в Южна Африка.

"Сега искам да започна нов живот. Нямам тръпката за да остана в спорта и сега е добър момент да се откажа", обясни шведката, която от няколко години живее в Монако.

Тя допълни, че най-много съжалява за това, че не е спечелила олимпийско злато. Така шведската лекоатлетка приключва с най-добро постижение 206 сантиметра, три по-малко от Стефка. Берквист също е притежателка на световния рекорд в зала с 208 сантиметра.