Киприан Бербатов не сбърка във втория кръг на Световното първенство по шахмат в Гърция и спечели първа точка, побеждавайки шведа Том Ридстрьом.

14-годишният талант допусна изненадваща загуба на старта на шампионата за деца, юноши и девойки, като отстъпи на Елвин Байрамов от Азербайджан в първи кръг.

В същата възрастова група другият ни представител Сашко Монев записа втора победа, срещу своя връстник Йън Макдоналд от Шотландия.

Изненадата при 14-годишните поднесе поляка Гжегож Насута, който победи детето чудо Ричард Рапорт от Унгария, петият в историята на шахмата най-млад гросмайстор.

Поражението на Рапорт е добре дошло за Кипи, който в трети кръг ще спори с Нимрод Вейнберг от Израел. Съперник на Монев ще бъде друг израелец - Авитал Боручовски.

В съревнованието при 8-годишните европейската шампионка Габриела Антова фиксира втори пореден пълен успех, като се наложи над Емили Нгуен от САЩ.

Общо 17 шахматисти представят България на Световното първенство по шахмат за деца, юноши и девойки на северния гръцки полуостров Халкидики. Състезанията във възрастовите групи от 8 до 18 години се провеждат по швейцарската система в 11 кръга.