Българският шахматист Киприан Бербатов заяви, че заминава за Световното първенство за деца, юноши и девойки в Гърция, с мисълта за медал, по възможност златен.

Третият братовчед на футболната звезда Димитър Бербатов е един от 17-те български състезатели, които заминават за Мондиала, който ще се проведе на гръцкия полуостров Халкидики.

"Целта ми е да взема медал, надявам се да успея да стана световен шампион", сподели 14-годишният Бербатов пред БГНЕС. "Надявам се българските състезатели да се представим добре. Не съм много доволен от представянето ни на изминалата Олимпиада", допълни младият шахматист. Бербатов каза, че не знае кога точно ще вземе гросмайсторски ранг.

"Следя изявите на братовчед ми, много се зарадвах на трите му гола срещу Ливърпул", завърши Бербатов. Основен негов съперник за златния медал на предстоящия Мондиал в Гърция ще бъде унгарското дете-чудо Ричард Рапорт, който на 14-годишна възраст вече има гросмайсторско звание. През март миналата година той стана петият най-млад гросмайстор в шахматната история.