Легендарният канадски спринтьор и някогашен рекордьор на 100 метра Бен Джонсън отново раздуха версията си, че е станал жертва на саботаж по време на Олимпийските игри през 1988 година.

Джонсън взе златото в Сеул с нов световен рекорд 9.79 секунди, но само три дни по-късно бе уличен в употреба на допинг – станозолол. Канадецът бе наказан с отстраняване от спорта, медалът му бе отнет, както и върховото постижение.

„Превърнах се в жертвено агне в Сеул, а световната федерация ме използва като доказателство, че се бори с допинга”, каза за пореден път Бен Джонсън цитиран от сръбския „Глас явности” и пак натърти скандалното си обяснение:

„Истината е друга, тъй като тогава ИААФ разследваше няколко американски атлети за използване на непозволени вещества, а най-заплашен беше Карл Люис. Дори и да съм взимал станозолол, не бих си позволил да се проваля на допинг-контрола, защото щях за зная кога да спра и да се изчистя.”

„Става дума за саботаж, защото докато чаках да дам проба, до мен имаше някакъв непознат тъмнокож младеж. След това се установи, че това е Андре Джексън, който е приятел на Карл Люис. По-късно Джексън си призна пред мен, че под давление на Люис ми е сипал именно станозолол на прах в питието”, каза още Джонсън.

В момента бившият лекоатлет рекламира собствената си спортна линия под надслова „Хвани ме”.