Белгиецът Ив Лампаерт е изненадващият победител в първия етап от тазгодишното издание колоездачната Обиколка на Франция. Престижното състезание започна днес с индивидуално бягане по часовник – дистанция от 13.2 километра и стартира по улиците на датската столица Копенхаген при сериозен интерес.

Ламперт завърши първи с време 15:17 минути, изпреварвайки с 5 секунди Вут ван Аерт, също белгиец, но от отбора на Джъмбо Висма. Третото място днес стана притежание на Тадей Погачар от Словения, който завърши на 7 секунди от победителя. Шампионът от последните две издания на гонката Погачар е сочен като един от фаворитите за крайната победа и в тазгодишното издание, сега взе и бялото трико, което се дава на най-младият колоездач на върха в класирането.

"Главата ми не го побира! Съзнанието ми направо избухна! Дойдох тук с надеждата, че едно класиране в топ 10 ще бъде прекрасно и огромно постижение за мене. Но аз сега победих най-добрите колоездачи в света! Как ви звучи? Aз съм просто синът на един фермер от Белгия. Направих това, което никой не очакваше, а и аз самият не очаквах, радва се младокът.
Датчанинът Йонас Винегор, който беше посрещнат с огромни очаквания от местната публика в Копенхаген, успя да се справи с насрещния вятър и завърши на 7-о място с изоставане от 15 секунди. На 16 от победителя е Примож Роглич (Словения), друг претендент за крайната победа.

Турът остава в Дания и утре, когато ще има втори равнинен етап.