Бъдещите спортни звезди на България се събраха на Олимпийския фестивал на БОК в Албена. Над 480 са участниците в 14-ото издание, те се състезават в 8 спорта плюс един демонстративен. Надпреварите са на отличното подготвените спортни терени и игрища в Албена, който преди две години стана първият в историята, удостоен от Асоциацията на европейските градове и столици на спорта (ACES Europa) с титлата
„Европейски курорт на спорта“.

На тържественото откриване днес генералният секретар на БОК Белчо Горанов поздрави участниците и им пожела успех. 

Старт на фестивала в Албена

източник: Тодор Шабански

"Радостно е да виждаме толкова участници в 14-ото издание на фестивал. Сред вас със сигурност има бъдещи олимпийски медалисти на България, но през тези дни най-важното е да се насладите от срещите със своте връстници и да победите самите себе си", каза Горанов.

На церемонията присъстваха още Христо Пенев – директор Екплоатация на Албена АД, Стефан Китов – президент на Българска федерция тенис на маса, Росен Добрев – президент на Българска федерация хандбал и др. Всички те поздравиха участниците и им пожелаха успех. Белчо Горанов връчи специални плакети на Денис Тахиров и Десислава Календжиева за заслуги в организирането на олимпийския фестивал в Албена през годините.

Церемонията завърши с атрактивните изпълнения на фолклорен ансамбъл Добруджа.

Веднага след това се състояха демонстрациите на бейзбола, който прави своя дебют на олимпийския фестивал. Представена бе уличната версия Бейзбол 5. Под вещите наставления лично на президента на Българската федерация Юри Алкалай участниците във фестивала получиха първи уроци и направиха начални стъпки в така популярния по цялата планета спорт, който идния месец в Токио се завръща в олимпийската програма. Десет национални състезатели от София и Дупница направиха показно, посрещнато с огромен интерес.

Наред с това състезания се организират в спортовете бадминтон, баскетбол 3х3, лека атлетика, плажен волейбол, плажна борба, плуване, футбол и тенис на маса. Много силно стартираха турнирите по плажна борба и плажен волейбол. Във волейбола отново с интерес се очакват изявите на асовете от прочутата варненска школа, както и включването на изключително активните през последните години представители на ПГ „Ген. Владимир Заимов“ в Сопот. Със сигурност отново футболът ще предизвика силни емоции и ще бъде сред най-атрактивните надпревари. В атлетическия крос стартират бегачи от София, Шумен, Варна, Русе, Добрич и др. 

При баскетболистите са записани тимове от столицата, Генерал Тошево, Каварна, Русе, Добрич, Варна и др. Класен се очертава и турнирът по тенис на маса, който ще бъде квалификационен за следващите по-важни изпитания в календара на федерацията, сред които са предстоящите само седмица по-късно също в Албена Балкански игри за младежи и девойки.

По традиция фестивалът на БОК е под мотото "Да открием олимпийските надежди на България“. От основаването си досега тези състезания са били първо сериозно изпитание за много български спортни надежди, по-късно утвърдили се в националните отбори, участвали в младежки олимпийски игри, а част от тях вече и на олимпийски игри. Целта на фестивала е да допринася за популяризирането на основните идеали, принципи и ценности на олимпизма и разпространяването им сред младото поколение, както и да даде възможност за изява на младите спортни таланти.