Обиколката на Испания ще стартира в Барселона за първи път от 60 години насам през 2023 година, като откриващите два етапа ще се проведат в каталунската столица, съобщиха организаторите.

Първият етап на 26 август ще бъде 14.6-километров отборен часовник през улиците на пристанищния град, а на следващия ден основната група ще покрие 181.3-километрова отсечка между Матаро и Барселона, маркирана от две категоризирани изкачвания, включително емблематичния Монтжуик. Официалната презентация за престижната обиколка ще се състои в „Палау де ла Музика Каталана“ в Барселона на 10 януари.

„Това, че Ла Вуелта се завръща след 60 години е страхотна новина, не само защото ще можем да се насладим на прекрасно спортно събитие, но и защото това ни демонстрира още веднъж ценността на спорта като икономическия двигател на града“, каза заместник-кметът на Барселона Жауме Колбони.

Едва за втори път в историята Барселона ще домакинства на официалния старт на триседмичното състезание около Испания след 1962-а. Вуелтата се завръща в каталунската столица след 11 години, като обиколката приключи там през 2012.