Световните шампиони Лука Бресел, Марк Селби и Джон Хигинс могат да бъдат изхвърлени от снукъра за това, че ще пропуснат турнира в Северна Ирландия за сметка на демонстративна надпревара в Макао този месец, заяви почетният президент на Световния снукър тур Бари Хърн.

Бившият президент на Тура изрази мнение, че подобно договорно нарушение може да доведе до сериозни наказания за въпросните играчи. „Играчите могат да говорят каквото си искат. Понякога изглежда така сякаш някой ги заплашва. Всеки един играч има правото да избира дали да играе в турнир или не, няма никакви заплахи тук. Но тези играчи имат контракти“, каза Хърн, цитиран от The Mirror.

„Не трябва да влизаш или да играеш на Северноирландския Оупън. Но не ти е позволено да играеш другаде вместо това. Това е на 100% престъпване на закона. Така че всички тези играчи, които отиват в Макао, просто продават душите си за още няколко хиляди отгоре. Разочарован съм от това колко егоистично постъпват и колко ограничено мислят. Очаквам случаят с петимата да бъде отнесен до Дисциплинарната комисия на Световния снукър тур. След това ще разберем дали ще бъдат глобени, със забрана или изхвърлени от спорта“, добави той.

Турът потвърди, че всеки играч, който пропусне турнира в Северна Ирландия, за да участва в друга надпревара, която не е под егидата на Световния снукър тур, може да се счита за нарушител на договора си. Освен Бресел, Селби и Хигинс, останалите двама състезатели, които възнамеряват да се включат в турнира в Макао, са Тепчая Ун Но и Али Картър. Те вече отказаха участие в Северна Ирландия, където надпреварата ще се проведе между 22-29 октомври.

Турнирът Интернешънъл Чемпиъншип в китайския град Тиендзин ще се проведе между 5-12 ноември. Това ще е първото му издание от 2019-а насам – дългата пауза се дължи заради пандемията от коронавирус. По тази причина, някои от топ играчите предпочитат да отпътуват до Китай по-рано, за да участват в демонстративни надпревари, които да им послужат като подготовка за Интернешънъла.