Министерството на физическото възпитание и спорта, Държавната агенция за българите в чужбина и Министерството на културата организират в Банско от 10 до 15 май Спартакиада „Спорт и култура” за младите българи, живеещи в чужбина. Събитието е част от Националната кампания «Аз обичам спорта» на Министерството на физическото възпитание и спорта и се провежда под егидата на 2011–та – Европейска година на доброволчеството.

Официалното откриване на спартакиадата ще бъде на 12 май /четвъртък/ в 19,00 ч. на площада пред общината в Банско. Преди откриването младите състезатели ще участват във факелно шествие. Организаторите ще дадат пресконференция в 17,30 ч. в читалището.

В спартакиадата ще участват над 300 ученици на възраст 14 – 15 години от Сърбия, Румъния, Албания, Косово, Украйна, Молдова и други, както и деца от България. Те ще се включат в състезания по минифутбол, баскетбол, лека атлетика, тенис и волейбол. Участниците ще имат възможност да представят песни, танци и игри, типични за българската общност на страните, в които живеят. В градския парк на Банско ще бъдат засадени дръвчета от представителите на отделните държави.

Спартакиадата се провежда за втора поредна година. Целта на Министерството на физическото възпитание и спорта е приобщаването на младото поколение към физическа активност и спорт, както и опознаването на младите наши сънародници от други страни с връстиците им в Република България.