След като вече е известно, че България ще бъде представена от 8 състезатели на Световния шампионат по лека атлетика в Лондон, който започва този петък, ето и къде се намира страната ни спрямо своите съседи от Балканския полуостров.

Мирела Демирева ще участва на Световното по лека атлетика

Сърбия също ще има 8 представители в Лондон, сред които е и голямата звезда на западните ни съседи Ивана Шпанович. Тя ще преследва още по-високо класиране на почетната стълбичка в дисциплината скок на дължина, след като на предишните две световни първенства 27-годишната красавица стигна до бронзовото отличие.

Другият ни западен съсед, Македония ще има само един представител. С най-многобройни делегации от балканските страни са Гърция и Турция, съответно с 21 и 23 лекоатлети. С повече състезатели от България в Лондон ще са още Румъния – с 15 атлети и Хърватия с 9 спортисти. В тима на страната от Западните Балкани обаче има и две олимпийски шампионки от Игрите в Рио де Жанейро 2016 г. – Сара Колак в хвърлянето на копие и Сандра Перкович в мятането на диск. Перкович е и световна шампионка в своята дисциплина от първенството на планетата в Москва през 2013 г., а на последния световен шампионат в Пекин 2015 г. тя остана втора.

Балканите на световното в Лондон по делегации:

Албания – 1 атлет

Босна и Херцеговина – 3 атлети

България – 8 атлети

Гърция – 21 атлети

Кипър – 5 атлети

Косово – 1 атлет

Македония – 1 атлет

Молдова – 5 атлети

Румъния – 15 атлети

Словения – 7 атлети

Сърбия – 8 атлети

Турция – 23 атлети

Хърватия – 9 атлети

Черна гора – 1 атлет