„Тръгвам си с прекрасни впечатления от България, последните три дни  срещнах и видях хора със силен спортен дух, отдадени на олимпийските  идеи и принципи. Благодаря ви за едновременната организация на трите  световни първенства във популярни олимпийски спортове, благодаря за  гостоприемството,“ това каза при отпътуването си от страната президентът  на МОК Томас Бах.

„Срещите тук бяха изключително ползотворни. Бих искал по-често да бъдем  заедно, но при 206 държави-членки на МОК е трудно да бъдеш често  навсякъде. Все пак, отчитам, че вашата страна има силни спортни  традиции, опит и експертиза, които могат да привлекат в бъдеще много  млади хора към олимпийските ценности и към магията на спорта,“ заяви още  германецът при отпътуването си от Аерогара София, където бе изпратен от  президента на БОК Стефка Костадинова и генералния секретар на централата  Белчо Горанов.

Последната среща на Томас Бах в България бе с президента Републиката  Румен Радев. „България е високоуважаван партньор в олимпийското  движение, а както можах да се убедя страната се справя блестящо с  организацията и домакинството на три световни първенства в три различни  олимпийски спорта,“ заяви президентът на Международния олимпийски  комитет в разговора си с държавния глава на „Дондуков“ 2. Сред гостите  беше и председателят на Българския олимпийски комитет Стефка  Костадинова.

В състава на делегацията на МОК бяха още г-н Майкъл Ноел – директор  „Връзки с медиите“ на МОК, г-жа Марина Барамиа – директор „Протокол“ и  личен асистент на президента, г-жа Памела Випонд – зам.-директор  „Връзки с НОК и Олимпийска солидарност“ и г-н Грег Мартин – медиен  координатор.

„България има потенциала да бъде домакин на Зимни младежки олимпийски  игри и може да разчита на подкрепата на МОК за това,“ подчерта още Томас  Бах.

„От изключително значение е да успеем да върнем младите хора в училище  към спорта, но за това са необходими съвременни методологии и добре  обучени треньори“, заяви Румен Радев по време на срещата. Държавният  глава добави, че е необходимо да бъде изградена спортна култура в  младото поколение, защото по думите му, „спортът е много успешен  инструмент за интеграция в обществото“.

Томас Бах връчи специален олимпийски медал на държавния глава и го  покани да посети олимпийската централа в Лозана следващата година. „Там  ще ви покажа входа на олимпийския музей, пред който стои летва с  височина 209 см и знак за все още неподобрения световен рекорд на  великата Стефка Костадинова,“ каза още президентът на МОК Томас Бах.