Александър Бачев остана на крачка от медалите на първите световни плажни игри в Катар. Нашият сърфист завърши 4-ти в дисциплината кайт фойл рейсинг. Българинът влезе във финалното каре от шестима състезатели, като в единия полуфинал завърши първи, а в другия трети.

Въпреки че не взе отличие 22-годишният софиянец предивзиха фурор със силното си представяне, като по пътя до финала изпревари представителите на силните школи на Нова Зеландия, Уругвай, САЩ... Титлата спечели германецът Флориан Грубер, който бе първи и в двата манша. Негови подгласници станаха Никола Палие (Франция) и Гай Бридж (Великобритания).

На игрите през 2024-а дисциплината ще бъде олимпийска и Бачев отсега е амбициран да покаже истинките си възможности в Париж. Треньор на таланта, който преди месец завърши магистратура по физика в Мюнхен, е Виктор Жеков – баща на звездата ни в сноуборда Александра Жекова.

Българското участие на игрите не бе планирано, за да не се натоварват финансово федерациите ни. Все пак страната ни бе представена с трима състезатели. Другите двама бяха в борбата – Миглена Селишка взе бронз, а София Георгиева се нареди шеста.

На игрите в Доха е и председателят на БОК Стефка Костадинова, която от днес ще вземе участие в Генералната асамблея на Асоциацията на националните олимпийски комитети (АНОК).