Австралийците, известни с влиянието си в крикета и ръгбито, сега имат нова амбиция и тя е да спечелят световното първенство по тичане на метли, спорт познат още като "Куидич".

В нашумелите книги на Джоан К. Роулинг за Хари Потър, куидичът е изключително популярен спорт, който се играе от магьосниците и вещиците. Очевидно от екрана спорта се е пренесъл и в Австралия, където в момента е най-големия хит.

„В четири университета в Австралия направиха отбори по човешки куидич”, разкри Джъстин Чао, който е откривател на Куидич обществото към университета в Ню Саут Уелс.

„В нашия кампус веднага се присъединиха 200 човека”, каза още Чао. Правилата на Мъгъл Куидича или Куидича на земя са огледални на тези от книгата на Роулинг с разликата, че магьосниците летят на метлите си. Трима Преследвачи трябва да отбележат през три кръга, пазени от Пазач, като задачата им се затруднява от Блъгърите (летящи топки, които целят да ударят играчите). Всеки отбор има по двама Биячи, чиято роля е да неутрализират Блъгърите и да ги изпратят към съперниците си. Играта не свършва, докато Търсачът не намери Снича или малка топка, която се движи и лети по терена.

„Играчите трябва да тичат стъпили на земята върху метлите си, като избягват Блъгърите, които се хвърлят от Биячите. Малко различно от оригиналната игра, Сничът е човек, защото очевидно нямаме летящи топки", обясни още Чао.

Спортът стана популярен първо в САЩ, където след световното първенство по куидич миналата година към асоциацията се присъединиха още 200 отбора. След успеха на американците в момента в Австралия се опитват да създадат максимално много отбори, за да направят и национален тим по куидич.