Австралиецът Майкъл Матюс от отбора на Байк-Ексчейндж спечели 14-ия етап от Обиколката на Франция. Той измина дистанцията от 192,5 километра от Сент Етиен до Манд за 4 часа, 30 минути и 53 секунди.

Матюс атакува на финалното трикилометрово изкачване и бе недостижим за останалите състезатели в челото на колоната, сред които обаче не бе нито един от претендентите за генерално класиране. С победата си в днешния етап австралиецът доказа, че се намира в отлична форма, след като на два пъти по-рано в Обиколката завършваше на втора позиция.

Сега обаче мястото на първи подгласник остана за италианеца Алберто Бетиол, който завърши на 15 секунди от Матюс. Трети на 34 секунди приключи французинът Тибо Пино от Групама-ФДЖ.

Лидерите в генералното класиране Йонас Вингегор (Йъмбо-Висма) и Тадей Погачар (ОАЕ) финишираха рамо до рамо на 12:34 минути от времето на Матюс. Така разликата между датчанина и словенеца остана 2:22 минути в полза на Вингегор.

Останалите от групата на в челото на генералното класиране дойде с изоставане от около половин минута от Вингегор и Погачар. Британецът Герайнт Томас от Инеос остава трети на 2:43 минути от носителя на жълтата фланелка, а французинът Ромейн Барде от ДСМ е четвърти на 3:01 минути.

В неделя предстои 15-ият етап от Обиколката на Франция, който е с дължина от 202,5 километра от Родеж до Каркасон, като по пътя има само две изкачвания от трета категория.